Koska je bačena - Beaglebone Black

Moćniji od Arduina, brži od Raspberry Pi-a (a nije Supermen).

beaglebone black

U pitanju je BeagleBone Black. Mini računar koji je po gabaritima sličan RPi-u, ali dolazi sa procesorom novije generacije, bržom RAM memorijom i mnogo više GPIO pinova preko kojih možete povezati BBB sa svojim hardverom.


Pojavom Raspberry Pi-a na tržištu, došlo je do prave mini revolucije u hobi elektronici. RPi svakako nije bio prvi mini računar koji se pojavio na tržištu, ali je svakako bio prvi koji je pružao toliko za tu cenu. Sada je već postao kultni hardver, poput Arduina i ušao u mejnstrim. Nekim drugim uređajima iz istog ranga to nikada nije pošlo za rukom. Primer je BeagleBoard, koji nije bio tako prijateljski raspoložen prema novajlijama kao RPi. Međutim, neke stvari su se od tada bitno promenile. Ista fondacija koja je zaslužna za stvaranje BeagleBoard-a donela nam je BeagleBone koji je imao relativno dobar uspeh. Danas vam predstavljamo njegovog mlađeg rođaka BeagleBone Black koji preti da skine RPi sa trona.

BeagleBone Black je svetlost dana ugledao prošlog aprila, gde je dočekan sa dosta entuzijazma i uz puno pompe. Razlog je to što je za razliku od RPi-a koji sadrži procesor starije generacije, u srcu BBB-a mnogo moćniji procesor, brža memorija i nekoliko puta više GPIO pinova, što je svakako obradovalo hobiste.

beaglebone black prednja strana

BBB na raspolaganju ima zavidnu procesorsku moć, kada se uzme u obzir činjenica da ceo računar dobija napajanje sa USB porta (5V@0.5A). Prva stvar koja pada u oči kada pogledate u pločicu ispred sebe je ARM Cortex A8 (Texas Instruments Sitara AM3358) sa radnim taktom od 1 GHz. Tu je još i DDR RAM treće generacije (400 MHz clock x 2 = 800 MHz) što ga u startu čini mnogo jačim od RPi-a. Trebalo bi pomenuti i eMMC NAND flash memoriju od 2GB na kojoj se nalazi fabrički preinstalirana Angstrom Linux distribucija. To znači da vam nije potrebna SD kartica kako biste ga koristili. Dovoljno je samo povezati ga kablom na napajanje, priključiti monitor (preko micro HDMI izlaza), tastaturu i miša i igra može da počne. Tu su još i Ethernet 10/100 konektor i USB port (samo 1, pa vam predlažemo da periferije povezujete preko haba). Ukoliko želite da koristite neku drugu Linux distribuciju, na ploči se nalazi i microSD slot, u koji možete staviti karticu sa nekim od podržanih distroa (BBB podržava kartice veličine do 64 GB).

Što se napajanja tiče, postoji nekoliko opcija. Prva i najjednostavnija je povezivanje BBB-a sa računarom preko USB porta. Druga opcija je napajanje preko AC adaptera, a tu je i napajanje preko GPIO pinova sa leve i desne strane ploče.

Postoji ležište za JTAG. 20-pinski CTI JTAG header je predviđen za one naprednije korisnike koji ga mogu koristiti za debug-ovanje korišćenjem nekog od JTAG emulatora. Pinheader se prethodno mora zalemiti. Budite jako pažljivi, jer možete oštetiti ploču na taj način (prekomerna toplota lemilice može uništiti neku od komponenti).

BBB ima nekoliko LED dioda koje služe kao indikatori stanja sistema, a mogu se softverski kontrolisati i u druge svrhe. Tu je i nekoliko taktilnih dugmića (Power, Restart, Boot), serijski debug interfejs itd.

Radi potpune objektivnosti moramo se osvrnuti na HDMI port BBB-a. Za razliku od RPi-a, BBB ne podržava full HD rezoluciju i to je Ahilova peta ovog uređaja. Podržane su sledeće rezolucije:

  • 1280 x 1024
  • 1440 x 900
  • 1024 x 768
  • 1280 x 720

i možemo ih smatrati standardnim.

Ovim završavamo uvodni opis Beaglebone Black mini računara.

Ostanite sa nama, sledi još zanimljivih projekata vezanih za BBB.