Ogrlica koja koristi Raspberry Pi za prevođenje psećeg jezika na ljudski

Image result for Nordic Society for Invention and Discovery (NSID) dog

Nordijsko društvo za izume i otkrića (Nordic Society for Invention and Discovery (NSID)) razvilo je prvu verziju ogrlice pod nazivom „Nema više lajanja“ čija je uloga da uz pomoć RPi mini računara prevodi misli pasa na ljudski jezik.

 
Uređaj nalik slušalicama sa mikrofonom, sastavljen je od EEG uređaja (za snimanje električne moždane aktivnosti) koji je priključen na Raspberry Pi i zvučnik.
 
Iz NSID-a tvrde kako uređaj prepoznaje obrazce po kojima vaš ljubimac misli i identifikuje nekoliko glavnih  – kad je pas gladan, umoran ili uznemiren jer je ugledao nekog koga ne prepoznaje.
 
Nemojte pomisliti da će uz pomoć Raspberry Pi i ogrlice „Nema više lajanja“ vaš pas bukvalno da progovori – vaš ljubimac neće iznenada početi da kritikuje vaš omiljeni TV program ili da sa vama vodi utešne razgovore nakon raskida.
 
Po rečima pronalazača iz NSIDA-a, uređaj može da identifikuje misaone obrasce koji su povezani sa specifičnim osećanjima, pa će pre identifikovati mentalna stanja pasa poput želje da izađe napolje i piški nego povezane misli poput „čoveče, sad bih baš rado odvrnuo slavinu i skočio pod tuš“.
 
Sadašnja verzija uređaja  „Nema više lajanja“ prevodi samo na engleski jezik, ali je u planu da se doda španski, kineski i francuski. Dugoročno gledano, NSID planira da razvije uređaj za dvosmernu komunikaciju, koji bi psu prevodio vaše misli. 
 
 
 
Izvor: geek.com