Pet načina na koje Raspberry Pi čini život lepšim

 
Raspberry Pi fondacija je u poslednjih pet godina napravila dva miliona niskobužetnih računara veličine kreditne kartice koji mogu da se povežu sa tastaturom i monitorom i sa njima napravi mnoštvo projekata. Ogroman broj korisnika je iskoristio mogućnosti koje pružaju ovi mini računari i od njih napravio nešto sasvim novo.
 
Predstavljamo vam pet najzanimljivijih projekata napravljenih uz pomoć Raspberry Pi-ja koji možete nabaviti u našoj onlajn prodavnici, kao i celu familiju srodnih Raspberry Pi proizvoda.

 

Učenje dece da programiraju

Sonic Pi  projekat je namenjen deci koja žele da naprave svoj lični sintisajzer, ali radeći na njemu oni i programiraju a da toga nisu svesni. Možda se uz pomoć toga pojavi novi Tim Berners-Li ili Dedmaus, ili možda i jedan i drugi.
 
 
Zidanje ciglu po ciglu
 
BrickPi je počeo kao Kickstarter projekat i ubrzo se oko njega okupilo više od 1000 pristalica i prikupljeno je oko 130,000 dolara. U pitanju je projekat koji omogućava da se RPi pretvori u robota jednostavnim dodavanjem lego delova i motora. Rezultati su impresivni.
Na zvaničnom sajtu ovog projekta mogu se naći tutorijali na kojima je prikazano kako se RPi može pretvoriti u meteorološku stanicu koja tvituje temperaturu, u lanser za loptice ili robotsku ruku.
 
 
Pomoć u spašavanju nosoroga
 
Raspberry Pi pomaže u sprečavanju krivolova i spašavanju ugroženih nosoroga u nekim od najzabačenijih delova Afrike.
Projekat predvodi Zoološko društvo Londona koje uz pomoć računara kontroliše satelitski povezane kamere koje prate kretanje nosoroga i aktivnosti krivolovaca.
 
 
Pravljenje personalnog mikroskopa
 
Mikroskop otvorenog koda (open source) je deo šireg projekta razvoja kvalitetnih naučnih instrumenata.
 
Iz OpenLabTools-a kažu da standardan mikroskop košta od 15,000 do 80,000 dolara, a verzija koju pokreće Raspberry Pi može da se napravi za 800 dolara. Ideja je da instrukcije za pravljenje ovog mikroskopa budu postavljene na internet da bi istraživačke laboratorije širom sveta mogle da naprave svoj niskobudžetni instrument.
 
 
Blagovremeno uzimanje lekova
 
Pretprošle godine je organizovano takmičenje koje je trebalo da podstakne učenike da koriste Raspberry Pi. Jedan od najzanimljivijih projekata napravili su učenici Darlida škole u Severnoj Irskoj.
 
Nakon što su uvideli da pacijenti imaju problem da isprate kad koje lekove bi trebalo da piju, učenici Darlida škole su razvili posudu za pilule, zasnovanu na Raspberry Pi mini računaru, koja prima informacije direktno od doktora. Ovaj uređaj na taj način može preko interneta da kontroliše pravilno uzimanje lekova.
 
Ovi projekti bi mogli da naprave veliku promenu u načina na koji ljudi doživljavaju računarstvo i koriste računare.
 
Sledeće dve decenije ćemo sve češće viđati računare koji su sposobni da u pojedinim zadacima nadmaše ljude. Ove promene će se širiti daleko izvan kancelarijskih poslova ili informacionih tehnologija i preplaviće tržište u sektorima kao što su: proizvodnja, zdravstvo, transport i edukacija. Ovi računari će nam pomagati i da pratimo promene u fizičkom svetu i štitimo ga.
 
 
 
Izvor: phys.org