Uskoro stiže Arduino TRE – najmoćniji Arduino do sad

 
Nova Arduino TRE ploča bi trebalo da se pojavi na tržištu u toku proleća, najavljeno je na zvaničnom sajtu ovog proizvoda. Kako navode, u pitanju je do sad najmoćniji Arduino zasnovan na Texas Instruments Sitara AM335x ARM Cortex-A8 procesoru i ujedno prvi koji će moći da pokrene “pun Linux”.
 
Zahvaljujući Sitara AM335x procesoru na 1-GHz, razvojni inženjeri su uspeli sa Arduino TRE pločom da postignu 100 puta bolje performanse nego sa Leonardo ili Uno pločama. Ove performanse otvaraju vrata naprednijim Linux aplikacijama, pa Arduino zasnovan na Sitara procesoru sa Linux operativnim sistemom može da pokrene zahtevne desktop aplikacije, kompeksne algoritme ili brze komunikacije. http://arduino.cc/en/Main/ArduinoBoardTre#.UwvZb-NdWSp
 
Arduino TRE su zapravo dva Arduino-a u jednom: Arduino zasnovan na Sitara procesoru sa Linux-om i Arduino zasnovan na AVR mikrokontroleru, pri čemu je zadržana jednostavnost korišćenja Arduino softvera.
 
Integracija sa AVR Arduino-om omogućava da Arduino TRE koristi postojeće dodatke (shields) uz pomoć kojih inovatori mogu da prošire Arduino TRE i razviju širok spektar aplikacija visokih performansi kao što su 3D štampači, kontrolne kapije za automatiku i kontrolu osvetljenja u zgradama, telemetrijska čvorišta za bežično prikupljanje podataka sa obližnjih senzora i druge aplikacije za povezivanje koje zahtevaju kontrolu iz baze i operacije u realnom vremenu.
 
Arduino TRE je jednim delom rezultat bliske saradnje između Arduino i BeagleBoard.org foundacije. Ovi pioniri u pravljenju hardvera sa otvorenim kodom dele istu strast ka ekspanziji razvoja hardvera otvorenog koda i pravljenju tehnologija koje su dostupne umetnicima, dizajnerima i hobistima. TRE se oslanja na iskustva kako Arduino-a tako i BeagleBoard-a, kombinujući prednosti obe ploče.
 
“Time što smo izabrali Sitara AM335x procesor za pokretačku snagu Arduino TRE-a, dali smo korisnicima eksponencijalno brži procesor koji mogu da iskoriste za pokretanje punog Linux-a”, rekao je Masimo Banzi, suosnivač Arduino-a.
 
“Naši korisnici sada imaju proširiv portfolio pod prstima, od Arduino Uno-a baziranog na mikrokontroleru do Arduino TRE Linux računara”, zaključio je on.